Екзотични техники за трапеца

2015-09-02 17:46:00
Екзотични техники за трапеца
Снимка: freedigitalphotos.net

Бичата поза в културизма е известна като най-мускулестата поза. При нея културистът стяга целия си торс плюс ръцете, като дланите са свити в юмруци и са на нивото на талията. Активират се всички мускули от кръста нагоре: корем, гърди, ръце, рамене и най-важната мускулна група: трапецът. При тази поза той така бухва, че трениращите буквално изглеждат така, сякаш нямат вратове.

 

Трапецовидният мускул е голям, плътен и жилав. Обхваща зоните между раменете и врата, като от подножието на тила се спуска надолу, по линията на гръбначния стълб. Изпълнява важна служба за правилната стойка на човешкото тяло, както и за повдигането и свалянето на раменете – характерен жест, когато искате да изразите недоумение или неразбиране.

 

Този мускул е толкова съвършено проектиран от природата, че може да бъде развит до неузнаваемост. Мускулът е едновременно плътен, голям и жилав, което не просто го прави природно обемен, а и генетично му е заложено да бъде развит още повече. В допълнение на това, можем да споменем, че жилавостта му му позволява на повдига изключително големи тежести, което веднага ви тласка към мислите, че можете значително да увеличите мускулната му маса.

 

 

Най-известното упражнение за трапец безспорно е повдигането на раменете с щанга или дъмбели. Изразява се просто в хващането на тежестта с ръце и вертикално движение на раменете нагоре-надолу. Много е важно да се отбележи, че въртенето или ротационното движение на раменете по време на тренировката за трапец е абсолютно забранено. Това може да доведе до травми в раменете, заради грешна кинематика на упражнението и големите тежести.

 

Въртенето на главата по време на тренировката за трапецовидните мускули също е абсолютно забранено. Това може да увреди сериозно врата и да се стигне до нарушаване целостта на продължението на гръбначния стълб към главата.

 

Трапецът може да бъде натоварен и само чрез повдигане на тежест от пода и стоене в неподвижно състояние. Какви нетрадиционни принципи обаче могат да се приложат в тренировката на трапеца? Има ли подход или методика в тренировките, които могат да дадат забележителни резултати освен ортодоксалните и класически начини?

 

Повдигане на раменете от раменна преса. Постановката на упражнението е следната: сядате на пейка за раменни преси и хващате два средно тежки дъмбели в ръце. Заставате в позиция за изпълнение на раменни преси с дъмбели и стоите така. От тази позиция движите само трапеца нагоре-надолу. Не се целете към тежките гири, с които вероятно ще направите само 6-7 повторения. Това упражнение се използва за релеф и е изключително ефикасно, защото държи мускулите в постоянно напрежение, заради търсенето на баланс.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия